A partir del 18 de setembre i fins al 27 de març de 2016 el Museu d’Art Contemporani de Barcelona presenta l’exposició Miserachs Barcelona: L’exposició proposa una experiència diferent al visitant, que es trobarà amb grans ampliacions i projeccions que permeten, literalment, passejar-se per les fotografies de l’emblemàtic fotollibre Barcelona, blanc i negre (1964) de Xavier Miserachs. És una mostra que culmina el treball d’ordenació, catalogació i conservació del fons del fotògraf barceloní (Barcelona, 1937…
Llegir mésDestacats esquerra
Spain To-day, 1924
Espanya i Catalunya vistes per un britànic a Madrid el 1924 Els punts de vista externs acostumen a tenir el valor afegit de l’aparent objectivitat i del distanciament necessari per tal de poder analitzar millor una situació. El llibre Spain To-day es presenta d’entrada com una anàlisi sobre l’Estat Espanyol, amb data del 1924, escrita per Frank B. Deakin, un antic agregat de premsa a l’ambaixada britànica a Madrid. Es dirigeix a un potencial lector…
Llegir mésEls llibres preferits de Rafael Argullol
¿Quin va ser el primer llibre que et va descobrir que la lectura no era un càstig sinó un premi? El Corsario negro d’Emilio Salgari. ¿Què vas sentir quan vas veure publicat el teu primer llibre? L’impuls de no anar a cap llibreria. No volia veure’l. ¿Quin dels teus llibres recomanes a algú que no t’ha llegit mai? El caçador d’instants. ¿Quins cinc llibres recomanes sense pensar-t’ho ni un moment? Èdip rei de Sòfocles, El…
Llegir mésEl gran Simenon
Segurament va ser l’any 1929, a la col·lecció “La novela de aventuras” d’Ediciones y Publicaciones Iberia, de Barcelona, on es va poder llegir per primer cop Georges Simenon en castellà, amagat rere els pseudònims de Georges Sim i Christian Brulls. Les obres tenien portades, il·lustracions i títols que feien esgarrifar: Los malditos del Pacífico, El rey de los antropófagos o Los monstruos de la selva. Una mica més tard,…
Llegir mésEns enlairem!
Llibres del Mirall és una llibreria especialitzada en art i literatura, encara que no s’està de tenir bones seccions d’humanitats, d’història, de ciència i fins i tot de religió, o sigui tot que el fa una certa flaire de cultura. Obrim El mirall dels llibres, un blog o una revista cultural, com n’hi volgueu dir, per jugar una mica amb el nostre fons. El joc que ens hem empescat consisteix a aconseguir que qualsevol comentari,…
Llegir mésGregor Samsa se transforma en un gusano
Escrita en 1912 y publicada por primera vez en 1915, Die Verwandug, La transformación, más conocida como La metamorfosis, se publicó por primera vez en español en 1925, en dos números consecutivos de la ya prestigiosa Revista de Occidente, el 18 y el 19, sin que constara el nombre del traductor. También aparecieron en las mismas condiciones los cuentos Un artista del hambre y Un artista del trapecio. Por desgracia, los archivos de la revista…
Llegir mésCarles Riba escriu cartes
Autor de dos dels llibres de poemes més importants del segle XX català i europeu, Carles Riba és també el responsable d’algunes de les traduccions bàsiques de la nostra literatura: l’Odissea d’Homer i les tragèdies de Sòfocles, sàvies i estranyes, però amb una força i una poesia inigualables. Però quan es tracta de les seves traduccions d’autors moderns la cosa canvia. Molts pares catalans s’han trobat, amb els contes de Grimm a la mà, havent-los…
Llegir mésNarcís Comadira respon Les Set Preguntes
¿Quin va ser el primer llibre que et va descobrir que la lectura no era un càstig sinó un premi? A la meva època llegir no era ni un càstig ni un premi. A vegades ens deien que llegíem massa, perquè ens faríem malbé la vista i fèiem poc exercici. Però ens regalaven llibres. A mi m’agradava llegir i llegia. Recordo haver llegit infinitat de vegades L’illa misteriosa, de Jules Verne. ¿Què vas sentir quan…
Llegir més