El que m’enduria a casa: Entre el poder i la màscara

El que té de bo fitxar llibres és que  molt sovint et trobes autèntiques perles a les mans, aquell llibre que no voldries fitxar i te l’enduries a casa. Algun cop ho hem fet, però no ens ho podem permetre gaire sovint. Aquí teniu un d’aquests llibres que per relació preu-qualitat són una temptació.

L’any 1980 Barcelona va recuperar la tradició del Carnaval i la ciutat va tornar a ser una festa. Però hi ha el Carnaval institucional i molts d’altres: de barri, de carrer, improvisat, amb crítiques burlesques. El Centre de Cultura Popular i Tradicional Catalana, format per antropòlegs, historiadors, professionals del disseny i del món audiovisual, va fer una recerca d’aquesta festa i en va sortir aquest llibre que repassa la història dels carnavals a Barcelona i s’endinsa barri per barri.

            Jo me l’enduria a casa perquè et fa viure el carnaval tal i com es vivia en altres temps, tant en èpoques de repressió com de permisivitat. Balls, carrosses, rues,  gastronomia, cartells, disfresses… Ben documentat perquè els autors són antropòlegs, però també ben escrit, amè, amb fotografies. Un bon llibre per fer història de Barcelona, o pels amants de la cultura popular. Un llibre que no es fa vell, que pots llegir d’una tirada o simplement pots consultar la part que et crida l’atenció.

 

ENTRE EL PODER I LA MÀSCARA. UNA ETNOHISTÒRIA DEL CARNESTOLTES A BARCELONA
ANTEBI, Andrés – PUJOL, Adrià
Barcelona, Generalitat Catalunya, 2008. Nombroses fotografies en b/n. 395p. 4t. Rústica editorial il·lustrada. Molt bon exemplar. 1ª edició.