El que m’enduria a casa: Cesc. Una història d’un país

El que té de bo fitxar llibres és que  molt sovint et trobes autèntiques perles a les mans, aquell llibre que no voldries fitxar i te l’enduries a casa. Algun cop ho hem fet, però no ens ho podem permetre gaire sovint. Aquí teniu un d’aquests llibres que per relació preu-qualitat són una temptació.

L’any 1986 la Fundació La Caixa va presentar una exposició antològica del dibuixant Cesc. Aquest llibre n’és el catàleg. Joaquim Molas explica molt bé qui és Cesc – Francesc Vila i Rofes, fill del també gran dibuixant Joan Vila, D’Ivori – en la introducció quan parla de l’artista: observador minuciós de la quotidianitat, treu el detall invisible, el condensa i l’universalitza, i provoca no només la rialla sinó també la reflexió. Dibuixos en blanc i negre i en color, alguns dels anys 36-37. El lector pot fer un repàs de la nostra història sense llegir ni una paraula: tot està dit amb el dibuix. És emotiu, divertit, crític, et fa pensar…

Jo me l’enduria a casa per “repassar-lo” de tant en tant i fer memòria. O el regalaria a qualsevol adolescent per explicar-li d’una forma intel·ligent i clara la història del nostre país, que, malauradament, de vegades passa de puntetes a les escoles.

CESC. UNA HISTÒRIA D’UN PAÍS
Barcelona, Fundació Caixa Barcelona, 1986. Pròleg Joaquim Molas. Nombroses il·lustracions a color i en b/n fora text. Desplegable. Gran 4t. Rústica editorial il·lustrada. Molt bon exemplar. 1a edició.